Fyzioterapie v ortopedii

31.1.2019, Mgr. Lenka Palivcová

Fyzioterapeut má v ortopedii nezastupitelné místo. Mnohdy může zasáhnout i preventivně včasným ovlivněním funkční poruchy či poruchy koordinace (obratnosti) a zabránit tak ortopedickým onemocněním.

Mezi nejčastější diagnózy, se kterými se setkáváme v ortopedii, patří: 

  • poranění měkkých tkání (svaly, šlachy, vazy, kloubní pouzdra) - např. natržení/přetržení svalu, plastika předního zkříženého vazu, poškození rotátorové manžety ramenního kloubu
  • implantace kloubních náhrad - totální endoprotéza (TEP) kyčelního/kolenního kloubu
  • zlomeniny (např. krčku stehenní kosti) a stavy po dlouhé sádrové fixaci 
  • kloubní luxace (vykloubení) - např. ramenního kloubu a distorze hlezenního kloubu (v běžné řeči "podvrtnutí kotníku")

Tyto stavy jsou často doprovázeny otokem, bolestí, snížením svalové síly a rozsahu pohybu, změnami v postavení kloubu a v provedení pohybových stereotypů. 

Včasnou fyzioterapií snižujeme bolest, optimalizujeme svalové napětí, obnovujeme svalovou sílu, urychlujeme regeneraci a návrat k plné zátěži, předcházíme vzniku špatných a úlevových pohybových stereotypů, zlepšujeme koordinaci svalů, stabilizujeme daný kloub a získáváme jistotu při poloze i pohybu. Je vhodná již před plánovanou operací a co nejdříve po operaci. Absolvování terapie před operací urychluje a usnadňuje následnou pooperační léčbu.

Jaké techniky fyzioterapeut používá?

  • snížení bolesti a otoku - kryoterapie (studené obklady), polohování (do vyvýšené pozice), lymfatický kinesiotape
  • prevence tromboembolické nemoci - dostatek tekutin, aktivní pohyby nohou/rukou, polohování, podání antikoagulancií (léků proti srážlivosti krve), včasná vertikalizace (uvedení do vertikální polohy - sedu/stoje), bandážování dolních končetin, dechová cvičení (po narkóze)
  • obnova rozsahu pohybu - jak aktivními, tak pasivními pohyby, kdy máte končetinu úplně uvolněnou a terapeut vykonává pohyb za vás (možnost využití motorové dlahy - existují i půjčovny)
  • péče o jizvu - po vytažení stehů, tlaková masáž, promazávání (např. sádlo, modrá Indulona), nevystavovat slunci (později mazat krémem s vysokým faktorem)
  • postupné zatěžování, zvyšování svalové síly a stabilizace kloubu - odkládáme postupně berle => nacvičujeme přenosy váhy ve stoji => stoj na jedné dolní končetině => stoj na balančních pomůckách => se zavřenýma očima

Takto pro představu jaké techniky a přístupy fyzioterapeut může využít a vy se s nimi tak můžete v praxi setkat. Závěrem bych chtěla zdůraznit úvodní část tohoto článku. Funkční porucha vzniká na podkladě chybného provádění pohybového stereotypu (poruchy koordinace) s důsledky ve formě svalové nerovnováhy. Dlouhodobě vede k přetěžování dané oblasti, která se po čase začne projevovat bolestí. To vše lze zavčasu řešit u fyzioterapeuta. Neřešený problém může dospět až k poruše struktury, která již patří do rukou ortopeda a následně fyzioterapeuta.