Kinesiotaping

9.5.2019, Mgr. Lenka Palivcová

Řada z vás jistě od vidění zná barevné pásky na těle. Někdo už možná má vlastní zkušenost a pro někoho je metoda zcela nová. V obou případech ale možná nevíte, jaký je mechanismus účinku kinesiotapu anebo jak postupovat při samotné aplikaci. To vše se dozvíte ve článku. 

Kinesiotaping je poměrně novou metodou vyvinutou v Japonsku chiropraktikem Kenzo Kasem, která je používaná v mimořádně širokém spektru klinických stavů. S jejím využitím se můžeme setkat jak ve sportu při léčbě a prevenci zranění, tak ve fyzioterapii jako podporou léčby poruch pohybového aparátu. 

Jedná se o bavlněné pásky různých barev, které se lepí dle potřeby na různé části těla. Jsou prodyšné, voděodolné, elastické, a proto nijak neomezují rozsah pohybu klienta, což je jejich velikou předností. Cílem metody je snížit bolest a podpořit přirozený proces hojení tkání zlepšením cirkulace. Kinesiotape (KT)  zároveň poskytuje stálou podporu kloubům a svalům.

Páska neobsahuje žádné stopy latexu. Lepidlo použité pro přilnavost je 100% akrylové a aktivuje se teplem. Čím déle je KT nošen, tím se zvyšuje jeho přilnavost. Ve svém složení nemá obsahovat žádné doplňující účinné látky, minerály apod. Terapie bez medikamentózních účinků je jednou z výhod metody.

Jak postupovat při aplikaci KT? Hlavní zásadou před samotnou aplikací je, že má být kůže odmaštěná a suchá (stačí umýt mýdlem či setřít dezinfekcí na kůži). Pro maximální kontakt je nutné odstranit ochlupení. Před přiložením vytvarujeme KT do požadovaného tvaru se zaoblenými konci, které zabraňují odlepení a zvyšují tím dobu aplikace. Uvedu příklad, kdy nás trápí bolest v oblasti bederní páteře. Pásku lepíme vždy na protaženou oblast. V případě beder to znamená, že správnou pozicí pro aplikaci KT je předklon. Po narovnání do vzpřímené pozice dojde k typickému zvrásnění KT. V případě jakéhokoliv podráždění kůže, které může být vyvoláno alergickou reakcí, je doporučeno KT okamžitě odstranit. V opačném případě KT vydrží zhruba 2-3 dny dle mazivosti a potivosti kůže, která je odlišná na různých partiích těla. 

Jak to vlastně funguje? V případě zánětu či otoku je prostor mezi kůží a svaly stlačován, což má za následek omezení krevní a mízní cirkulace. Následně proto dochází k podráždění receptorů na bolest, kterou nepříjemně vnímáme. Zvrásnění KT má za následek nadzvednutí kůže, čímž se zvětší prostor mezi kůží a podkožím. Obnoví se krevní cirkulace následkem snížené komprese cév a dojde ke zpětnému toku lymfy do lymfatického systému. Zmenší se tlak na receptory na bolest, a tím ustoupí pocit bolesti. Aplikovaný KT konstatně dráždí kožní receptory, které mají vliv na změnu propriocepce (důležité receptory pro uvědomění si vlastního tělesného schématu). Tím dochází k reflexnímu ovlivnění svalu nejen pod páskou, ale i v jejím okolí.