Prokřupávat? Ano, ale všeho moc škodí.

2.8.2019, Mgr. Lenka Palivcová

Jste zvyklí si každý den prokřupávat záda nebo jinou část těla, abyste se zbavili bolestí? Dejte si pozor. Normální to určitě není a zdravé také ne.

Pod oním prokřupnutím se skrývá zvukový fenomén, který vzniká při léčebném zákroku zvaném manipulace. Využívá se při léčbě kloubních blokád. Jedná se o jednorázový pohyb v extrémním, ale fyziologickém postavení kloubu. Někdy může, ale nemusí, při  úspěšné manipulaci ke křupnutí dojít. To znamená, že uvolnit blokádu lze i bez toho. Při  jejím odstranění obnovujeme omezenou hybnost kloubu, mizí zvýšené svalové napětí, bolestivé body atd. Jedná se o velmi účinnou metodu, ale pozor - má svá specifika. Jestliže se blokáda neustále vrací, znamená to, že manipulace je nevhodný léčebný prostředek, nemáme ji proto opakovat více než 3-4x za sebou. 

Nevhodná je tato metoda například u hypermobility, která v dnešní době již není ojedinělá. Mnoho žen (ale i mužů) má rozsah pohybu v kloubu zvětšen. Nemusí být postihnut celý systém, hypermobilní může být jen jeho část (ramena, krční nebo bederní páteř aj.). Proč tomu tak je? Po manipulaci vzniká totiž přechodná hypermobilita, ze které se může ale vyvinout hypermobilita trvalá. Ta se často projeví bolestí, nestabilitou, a při dlouhém trvání mohou vzniknout různé degenerativní změny v kloubu. Při zvýšené pohyblivosti v dané oblasti se musí proto dbát na dostatečnou stabilizaci a posílení okolních svalů. V momentě, kdy je daný segment stabilní a jeho okolní struktury jsou pevné a funkční, mohu si dovolit danou blokádu uvolnit (provést manipulaci) bez toho, aniž by se narušila rovnováha v celém systému.

To znamená, že v ideálním případě fyzioterapeut uvolní blokádu a poté s vámi cvičí a dá vám cviky na doma, které nejsou jen protahovací, ale i posilovací (stabilizační). Cvičení pouze v ordinaci fyzioterapeuta nestačí. Pokud je proto součástí každé návštěvy fyzioterapeuta prokřupávání nebo je to dokonce váš každodenní rituál, dejte si pozor. Neřeší to skutečnou příčinu problémů, která se odsouvá, a stav se spíše zhoršuje. Pokud jste tedy zvyklí na tento každodenní rituál, přestaňte a vyhledejte fyzioterapeuta (zjistěte si, zda je to opravdu fyzioterapeut), se kterým budete hledat skutečnou příčinu vašich obtíží a pracovat na jejich trvalém odstranění.